[TYPO3-UG Dutch] TYPO3congres 28 oktober, Nemo, Amsterdam

Ben van 't Ende ben at vantende.net
Wed Oct 29 18:23:09 CET 2014


Op Dinsdag 28 oktober vond het TYPO3 congres voor al weer de 4de keer plaats. Dit keer onder de naam Web Content Management 2020. Hoe content management er in 2020 uit gaat zien was prominent in een aantal presentaties die ik gezien heb aanwezig.

Deze keer was ook TYPO3gem weer een van de mede-organisatoren. De gemeentelijke gebruikersvereniging rondom TYPO3 maakt ook van de gelegenheid gebruik om hier haar Algemene LedenVergadering te houden. Het is interessant hier te melden dat de gemeenten veel interesse hebben in TYPO3 Neos. Er lopen een aantal projecten die volgend jaar het daglicht gaan zien. 

Als locatie was er dit keer, heel toepasselijk, gekozen voor science center Nemo midden in Amsterdam. Voor diegenen die met Openbaar Vervoer kwamen was dit perfect. Voor diegenen die met de auto kwamen wachtten er files, wat er voor zorgde dat een gedeelte later en na de keynote aankwam.

De keynote, die eigenlijk niet te missen was, werd gedaan door Bram Alkema. Bram is een marketing guru en zoals duidelijk uit zijn keynote bleek heeft hij een creatieve, onorthodoxe en confronterende stijl. Agile Experience Design Motherfucker! De slides die Bram had passeerden rap de revue en waren niet echt nodig, zoals Bram zelf al aangaf. De presentatie was een goed voorbeeld van story-telling. Paste er een plaatje bij het praatje dan werd even snel de bijpassende slide gezocht. Normaal gesproken kan dat een onbekwaam gevoel in het publiek en/of bij de spreker genereren, maar in dit geval was het niet anders dan zeer onderhoudend. Het publiek werd meerdere malen rechtstreeks bij het onderwerp van 'klant van de klant' betrokken en dat hield de hele zaal en in ieder geval mijzelf gedurende de hele presentatie geboeid.

Als community manager ben ik gefocust op een aantal onderwerpen en het contact met de Nederlandse community staat voorop. Veel wordt in de wandelgangen besproken en is wellicht nog het interessantste als het op community aankomt.

Hier nog 3 presentaties die mij goed bijgebleven zijn.

Als een van de buitenlandse bijdrages gaf Rasmus Skjoldan een uiteenzetting over gepersonaliseerde websites. Heel grappig was het om te zien hoe Rasmus zijn angst voor honden gebruikte om aan te geven dat hij nooit honden of items gericht op honden wil zien in wat nu 'gepersonaliseerde' websites zouden moeten zijn. Sites zoals Netflix en SAS (Swedish Airlines) kwamen niet ongeschonden voorbij. Het mocht dan ook niet verbazen dat de presentatie uitkwam bij TYPO3 Neos dat werkelijk personaliseren van websites mogelijk maakt. Rasmus heeft een hele goede stijl van presenteren en als iemand mooie slides maakt dan is hij het wel.

Marc Vloemans loopt als even mee in het Nederlandse Open Source terrein. Hij is bekend van initiatieven als OSSLO (Open Source Software Leveranciers Organisatie), is op dit moment part-time directeur van Stichting Hergebruik Overheid is schrijver, spreker, een veelzijdig man op OS gebied. Marc meldde in zijn presentatie dat het voor TYPO3 '5 voor 12' is aan de hand van grafieken van (verlies) van marktaandeel van TYPO3. Er zijn vele redenen voor dat we daar zijn aangekomen. Mij slaat de schrik daar niet van om de hals, maar zijn advies voor de Nederlandse TYPO3 bedrijven om nu eens te gaan samenwerken om TYPO3 in Nederland op de kaart te zetten moeten we echt ter harte nemen en zoals ik het zie gaat dat ook gebeuren.

Kees van Mourik hield een presentatie over hoe Open Source geen software is. Een standpunt dat ik graag van harte ondersteun. Binnen de TYPO3 community zijn we hard bezig meer diversiteit in de teams, de community en de TYPO3 Association te krijgen om aan het strikt ontwikkelaars georienteerde te ontkomen. We hebben als community ook als motto 'Inspiring People To Share' dat verder moet gaan dan ons product. Kees vertelde gepassioneerd over holacracy en hoe hij de open spirit in zijn bedrijf YouWe implementeert. Goede voorbeelden die Kees aangaf zijn Ricardo Semler en een bedrijf als Zappos. 

De Daniel Doesburg Award voor de persoon die volgens de TYPO3 Community het meest inspirerend is voor TYPO3 werd dit jaar gewonnen door Jeroen van Rossum. Volgend jaar wordt de Daniel Doesburg Award weer uitgereikt en kan jij of jouw bedrijf degene zijn die hem voor een jaar in je bezit kunt hebben. Er zijn vele manier waarop je aan de (Nederlandse) community kunt bijdragen. Deel een belangrijke extensie, blog over TYPO3, schrijf documentatie, faciliteer een code sprint. Weet jij de Nederlandse community te inspireren? 

Het TYPO3 congres is behoorlijk bedrijfsgericht. Naast het congres is er ook een TYPO3camp (www.typ3campvenlo.nl)  dat volgend jaar voor de derde keer georganiseerd gaat worden. Binnen de Stichting TYPO3 Nederland wordt goed geluisterd naar wat er binnen de Nederlands community gebeurd en ik ga er van uit dat het TYPO3camp Venlo ook meer aandacht gaat krijgen vanuit de stichting en we hopen ook volgend jaar een communitydag of een gebruikersgroepdag te organiseren. 

Dank aan de organisatie van het TYPO3 congres en speciaal dank aan Gerard Wijngaarden die als voorzitter van de Stichting een inspirerend leider is.

~ben
-- 
TYPO3 community manager


More information about the TYPO3-UG-Dutch mailing list