[TYPO3-UG Dutch] Multi site installatie

HocomAdvies HocomAdvies
Mon Dec 12 14:01:08 CET 2011


@Bas, 

Graag sluit ik met wat vragen aan bij deze topic. 

Op onze dedicated server hosten we nu diverse domeinen, waarbij gebruikgemaakt wordt van de tweede methode zoals je beschrijft. Dus 1 core die door de verschillende "virtual host's" gebruikt worden via symlinks. Werkt prima en is ook makkelijk te updaten. Ook voor evt. upgraden en dan eerst testen van de nieuwe versie op een bestaande site werkt dit erg goed. 

Nu willen we aan een van die virtual host's (en later mogelijk zelfs aan verschillende), diverse domeinnamen koppelen als landingspages. 
Een eerste opzet is gemaakt en werkt. Op wat fine tuning na (menu en realURL etc.). 
Over de mappen structuur. Wat is daar een verstandige opzet voor? nu worden de mappen file admin, etc. nog gedeeld. Hoe is dat het beste in te delen?

Als er dan vanuit de "nieuwe" domein een externe link naar de hoofd-domein wordt gemaakt, ziet Google dat dan als een verwijzing naar een andere site of kan dit problemen geven met "duplicated content, etc."? Om een voorbeeld te geven, in een tt_news bericht die in de tweede boom staat, wordt verwezen naar de 1e boom. 
Is een dergelijke opzet verstandig wat betreft SEO optimalisatie? 

Zijn er nog andere zaken waar aangedacht moet worden :)

Met vriendelijke groeten,
HocomAdvies

Wiechert Hooghwinkel


HocomAdvies 
www.hocom-advies.nl
www.twitter.com/hocomadvies
  
 

 
Op 5 dec. 2011, om 19:41 heeft Bas v.d. Wiel het volgende geschreven:

> Hoi Martijn,
> 
> In principe is het niet nodig om domeinen apart te hosten. Je webserver moet "luisteren" naar alle hostnames die je aan je TYPO3-instantie wenst toe te kennen. Dat kun je in Apache al voor elkaar krijgen door in het <VirtualHost>-blok de optie ServerAlias te gebruiken.
> 
> Is dat eenmaal gelukt, dan zou je via elk van de hostnames gebruik moeten kunnen maken van de backend van 1 TYPO3-instantie. Binnen die instantie maak je paginabomen aan voor elk van de sites, waarbij je de rootpagina steeds opgeeft als site-root en toepasselijke domain records maakt (via de list-module).
> 
> Door de rechten van backendgebruikers te beperken per boom, kun je meerdere sites los van elkaar hosten. Het grootste voordeel hiervan: je kunt kinderlijk eenvoudig binnen het CMS content uitwisselen tussen de verschillende bomen omdat een enkele TYPO3-instantie de hele database overziet. Belangrijk nadeel: de beveiliging is tussen de users onderling een stuk zwakker dan wanneer je aparte instanties van TYPO3 zou gebruiken omdat je een enkele database, een enkele set van extensies en een enkele set van backendgebruikers deelt. Wanneer een extensie of de core een security-bug bevat, kunnen backendgebruikers in een gedeelde omgeving meestal veel eenvoudiger dingen doen die ze niet mogen dan bij gescheiden sites.
> 
> Een andere optie, en dat is waar je naar lijkt te verwijzen, is het hosten van meerdere aparte sites met gebruik een enkele 'core' distributie. Voordeel daarvan is dat je dan veel sites in een keer kunt upgraden en het scheelt diskruimte. Het symlinken is al een heel eind voorgebakken wanneer je de tar.gz-packages va source en dummy apart ophaalt van typo3.org (geen idee hoe dat zit met de zips, die gebruik ik nooit).
> 
> Pak de source-distributie eenmalig uit in je document root, evenals de dummy-file. Dat levert je een tweetal directory's op: 1 met de core, en 1 genaamd 'dummy-4.x.x'. Deze dummy-directory wordt de nieuwe document root van het domein dat je gaat hosten, hernoemd deze directory dus naar iets logisch als : www.site1.com.
> 
> Voor een tweede site pak je het dummy-archief nogmaals uit. Er ontstaat opnieuw een dummy-directory met daarin, net als in de eerste, een symlink naar de source-distributie. Hernoem ook deze dummy-directory, nu naar bijvoorbeeld www.site2.com.
> 
> ..en zo verder. In de site-roots vind je steevast een symlink genaamd typo3_src. Deze verwijst naar de source-distributie welke een niveau hoger staat. Om nu snel al je sites te kunnen upgraden, maak ik zelf op het hoofdniveau ook weer een symlink aan per major versie van de core. Ik heb dus het volgende:
> 
> .
> ..
> 45_current -> typo3_src-4.5.8/
> typo3_src-4.5.8/
> www.site1.com/
> www.site2.com/
> 
> Binnen www.site1.com heb ik de volgende structuur:
> 
> .
> ..
> typo3_src -> ../45_current
> 
> In plaats van een directe verwijzing naar:
> 
> typo3_src -> ../typo3_src-4.5.8
> 
> Komt nu TYPO3 4.5.9 uit, dan hoef ik alleen in het hoofdniveau de verwijzing van de symlink 45_current maar te wijzigen om in een klap alle sites te upgraden naar de nieuwe core. Sites die problemen vertonen, kun je tijdelijk wel rechtstreeks symlinken maar een specifieke core-versie tot je de problemen hebt opgelost.
> 
> Hopelijk kom je hiermee iets verder?
> 
> Groeten,
> Bas
> 
> 
> On 12/05/2011 07:25 PM, Martyn Vormgeving wrote:
>> Hoi listers,
>> 
>> Ik wil 5 websites laten draaien op 1 typ3 backend met verschillende paginabomen.
>> Ik weet dat het kan maar ik heb hier verder nog geen ervaring mee...
>> 
>> Ik ben op onderzoek uit gegaan en als ik het goed begrepen heb moet je elk domein apart hosten en er een typo3 versie op installeren.
>> Daarna moet je ze Symlinken naar de juiste pagina in de hoofd site
>> 
>> Maar daar houd mijn kennis op en hoe dat Symlinken precies in zijn werk gaat weet ik ook niet helaas...
>> 
>> Iemand die me de juiste richting op kan sturen?
>> Alvast bedankt!
>> 
>> 
>> 
>> Met vriendelijke groeten,
>> Martijn Kroon
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> _______________________________________________
>> TYPO3-UG-Dutch mailing list
>> TYPO3-UG-Dutch at lists.typo3.org
>> http://lists.typo3.org/cgi-bin/mailman/listinfo/typo3-ug-dutch
> 
> _______________________________________________
> TYPO3-UG-Dutch mailing list
> TYPO3-UG-Dutch at lists.typo3.org
> http://lists.typo3.org/cgi-bin/mailman/listinfo/typo3-ug-dutch



More information about the TYPO3-UG-Dutch mailing list